Takaisin liikkeelle tauon jälkeen

Laura vaaleanpunaisessa paidassa ja hiukset poninhännällä heittää valkoista palloa vaalean taustan edessä.

Kun iskee sairastuminen, hillitön työputki, pääkalloliukkaat, mörköpimeät tai vaikka vain raskaus, voi oman lemppariharrastuksen joutua laittamaan tauolle. Usein me ajatellaan sitä taukoa videonauhurin pause-nappulana – ”tämä on nyt hetken seis tai hyllyllä ja sitten jatketaan siitä, mihin jäätiin”. 

Meidän keho ei kuitenkaan jää harrastustauon aikana tauolle. Sen upea supervoima on, että se on aina sopeutumassa siihen, mitä siltä vaaditaan. Kun me aloitetaan uusi harrastus tai lisätään liikunnan intensiteettiä, keho sopeutuu uusiin vaatimuksiin ja me opimme uusia taitoja tai kuntotaso nousee. 

Vastaavasti, kun vaatimustaso laskee, keho alkaa sopeutua uuteen helpompaan tilanteeseen. Silloin, kun me ollaan vielä keräilty ruokamme ja juostu saaliin perässä, olisi ollut valtavaa tuhlausta ylläpitää (ja kanniskella) lihasmassaa tai kykyjä, jota ei tarvita arjesta selviytymiseen. Kaikki energia tarvittiin vaadittavista asioista selviämiseen. 

Eli vaikka mieli tahtoisi jatkaa just samoista jutuista, joita teit kuukausi, puoli vuotta tai vuosi sitten, ei keho välttämättä ole enää valmis samaan. Kausiharrastajat (talvisin hiihto, kesäisin juoksu) huomaavat tämän erityisesti – lajin ja liikemallien vaihtuessa ensin kipeytyy ja suoritustaso tuntuu heikommalta, mutta hetken kuluttua lähtee taas kulkemaan.

Fysioterapia-hattu päässä suosittelen ennakoimaan paluuta harjoitteluun tai vuodenaikojen mukana tapahtuvia lajien muutoksia! Aloita tulevaa rasitusta valmisteleva ja jäljittelevä harjottelu portaittain jo kuukautta tai kahta aiemmin. Tai vaikka kauden alkuun olisi enää viikko tai pari, on sekin tyhjää parempi. 

Ruuhkavuosi-Laura-hattu päässäni myös tiedän, että oman treenin suunnittelu ei ole aina niin helppoa. Joskus se on suorastaan mahdotonta. Siinä vaiheessa, kun selviää lenkkarit jalassa kotiovesta ulos, ei välttämättä ole paukkuja tai aikaa alkaa suunnittelemaan vaan pitäisi päästä tekemään. Lisäksi oman kehonkäytön ongelmakohtia on todella vaikea nähdä itse – tämänkin olen totisesti saanut oman kantapään kautta kokeilla!

Ota avuksi joku liikunnan ammattilainen – esimerkiksi tällainen fysioterapeutti tai oman lajin oheisharjoitteluun perehtynyt valmentaja!

Minulla ainakin vielä nyt huhtikuussa 2024 uuden asiakkaan ensimmäinen fysioterapiakäynti -15 %! Etsi sinulle sopiva aika helposti sähköisestä ajanvarauskalenterista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *